Prova på segling i vår

Många där ute har aldrig haft en riktigt autentisk seglingsupplevelse. Faktum är att det finns en hel del som aldrig ens satt foten på ett segelbåtsdäck någon gång i sitt liv. Men segling är något vi skulle rekommendera alla att prova på minst en gång i livet.

segling_345439412

De som börjar ung startar ofta med den så kallade opimistjollen, som kännetecknas av sitt näst in till fyrkantiga design. Rekommendationen är att börja som tidigast vid åttaårsåldern då det ju är en enmansbåt. Är man intresserad av att börja som vuxen finns det dock seglarskolor man kan prova på.

Innan man ger sig ut till sjöss kan man behöva tänka på kläderna. Lustigt nog kan man säga att havet fungerar lite som öknen: när solen ligger på blir det snabbt varmt, men när den försvinner blir det även snabbt kallt. Hav och sjöar kan dock även bjuda på lite överraskningar i form av temperaturen i vattnet.

Det kan kännas som en perfekt dag att ha på sig t-shirt och shorts, men efter man blivit stänkt av vattnet ett par gånger kan man snabbt kylas ned. Detta är anledningen till att just seglingsjackor är så populära och kommer i många varianter, då de inte bara skyddar bra mot väder och vind utan även snabbt kan tas av om det är varmt och lugnt.

Men alla behöver ju naturligtvis inte börja sitt seglingsliv med att lära sig segla. Man kan även ta och köpa sig en seglingstur först och se vad man tycker om aktiviteten. Det behöver inte vara speciellt dyrt och allt jobb görs av någon erfaren och kunnig. Allt man själv behöver göra är att slappna av och njuta av allt.

Som med allt annat som rör sjöar och hav är säkerheten högsta prioritet och man ska alltid vara medveten om allt som kan hända när man är ute på vattnet. Är man förberedd och har kunskapen kan man således agera på bästa möjliga vis i alla situationer.