Kappsegling

För de allra flesta är nog segling förknippat med en stilla tur en varm sommardag då brisen är alldeles lagom för att ta segelbåten framåt i den trivsamma hastigheten 15 knop. För andra är det dock något helt annat.Segling

Allmänt om kappsegling

För dem är det kappsegling som gäller, vilket är en tävling mellan segelbåtar eller segelfartyg. Det finns flera olika former av kappsegling, men den vanligaste kallas för bankappsegling, vilket utförs med ett antal likvärdiga båtar startar gemensamt och tävlingen består i att på kortast möjliga tid segla en bana med ett antal bojar som ska rundas. Startlinjen ska enligt reglerna markeras med två bojar som båtarna inte får passera innan startskottet för kappseglingen går. Gör man det så har man tjuvstartat.I tävlingar med många deltagare så blir det ofta trängsel kring startlinjen, så det är fördelaktigt att försöka skaffa sig en bra position tills när startskottet går för att kunna gå ut i ledning från starten. Kan man inte reglementet ordentligt här så är det en stor risk att man blir diskkvalificerad när det blir mycket trängsel och kaosartat.Mållinjen är utmärkt på samma sätt som startlinjen, alltså med två bojar, och den som korsar mållinjen först, efter att ha rundat alla rundat alla rundningsbojar – och i rätt ordning, den har vunnit sträckan eller tävlingen.

Världens största kappseglingstävling

Namnet på världens största kappseglingstävling är Tall Ships’ Races, en internationell tävling, som var den än kommer lockar stora publikmassor när båtarna går att syna från land, men även ute på vattnet är brukar det kunna finnas en del som på avstånd håller koll på ställningarna. Någon kanske tänker att kappsegling inte verkar vara någon särskilt populär företeelse i Sverige, men med tanke på när en av deltävlingarna i Tall Ships’ Races gick i mål i Stockholm så räknade man till en miljon besökare och således så bidrar sådana typer av evenemang och tävlingar till ett omfattande turistekonomiskt inflytande på näringslivet på de platser som de kommer till.  Att det även får ett stort medialt genomslag är ju heller inte någon högoddsare.Vid nästa års tävling så går startskottet från kajen i Belfast, alltså Nordirlands huvudstad. De andra etappstoppen blir i Portugal och två stycken stopp i Spanien. Är man intresserad redan nu att gissa en vinnare så kan man vända sig till något av de stora spelbolagen för att lägga ett oddsspel på sin favorit. Lägger man sitt vad långt i förväg så kan man dessutom få lov att vara lite kaxig senare om man rent utav skulle lyckas vinna.

Arrangerats sedan 1956

Tävlingen är anrik och har arrangerats ända sedan 1956, då av Sail Training International. De farkoster som får deltaga i tävlingen är skolfartyg, scoutbåtar samt privata skutor och båtar från länder runtom i världen. Det kanske inte många vet är att tävlingen är att minst hälften av besättningen på båtarna ska bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år och charmen med tävlingen är att de som deltager inte nödvändigtvis måste ha speciellt mycket erfarenhet av segling sedan tidigare.En liten kuriosa för den som råkar vara lite extra vetgirig och intresserad av Tall Ships’ Races är att under många år, närmare bestämt mellan 1973 och 2003 så var tävlingens officiella namn The Cutty Sark Tall Ships’ Races, eftersom tävlingens huvudsponsor var whiskymärket Cutty Sark Whisky. Sedan dess har tävlingen bytt sponsor ett par gånger och heter nu som sagt bara Tall Ships’ Races, utan något tillagt sponsornamn.