Har du inte en segelbåt? Testa paddling istället!

Att segla kan vara fridfullt och fantastiskt, men det är också en stor kostnad. En begagnad segelbåt kostar mycket pengar, allt från 250 000 – 2 000 000 beroende på storlek och modell. Och därefter ska du betala för försäkringar, båtplats, förvaring och så vidare. Vill du ändå ut på vattnet kan du börja smått med att paddla istället!

En kajak eller kanot kostar inte i närheten av en segelbåt och är många gångar enklare att hyra. Du kan hyra de första gångerna och köpa om du känner att detta ska bli en del av din livsstil. För många nybörjare passar det bra att börja med en kajak eftersom den är gjord för att styras av en person, är mer strömlinjeformad och paddeln har två blad så du inte behöver byta sida för att paddla till höger och sedan vänster om kajaken. Kanoten är bra om du har mer packning eller om ni är två som vill åka ut tillsammans. Ska du ut på havet är kajaken bättre på grund av sin form och övertäckning.

Börja att paddla i sjöar och mindre vattendrag tills du kan styra och kontrollera kajaken väl. Det finns speciella packningshål i kajaken så du kan ta med tält och övernattningsprylar om du vill stanna till någonstans längs vägen. Vi rekommenderar att du testar att vara ute i några dagar. Du behöver inte mycket packning för en eller två övernattningar. Tänk på att ta med vattentäta påsar att förvara telefon, mat och ombyte i. Om du skulle råka tippa med kajaken är det skönt om inte allt är dyngsurt och förstört.

Se till att du har med dig tändstål. De brukar vara en bit flinta och en metallbit som du drar utmed flintan. Den får plats i fickan och är ett bra alternativ om tändaren blir blöt eller försvinner i packningen. Med ett stormkök behöver du inte förlita dig på en eldstad för att laga mat eller koka kaffe, du kan stanna vart som helst och värma upp dig med en kopp. Och glöm inte att ta med varma underkläder för kvällen och en regnponcho!