Att packa med på seglingsturen

Ska du ut och segla några dagar, är det viktigt att packa rätt och riktigt för att njuta av resan så mycket som möjligt. Och för att vara säker på havet.

shutterstock_106416167

Säkerhet

Det spelar ingen roll hur många gånger du seglat eller varit ute på vattnet själv, havet är oberäkneligt. Även om vädret förutspår friska vindar och solsken, kan det blåsa upp till storm. Man ska alltid ha på sig en flytväst när man seglar, det kan vara det som räddar dig när du fastnar i dåligt väder. Tänk också på att ta med en kommunikationsradio eller satellittelefon så du är nåbar även om du seglar utanför det vanliga telenätet. En satellittelefon kan du alltid ringa med eftersom den, som namnet säger, kopplar upp sig till en satellit istället. Du ska också packa med ett fullt första hjälpen-kit. Att segla innebär om inget annat, hög klämrisk. De olika repen och bindningarna kan lätt klämma åt ett finger eller en fot och då vill du har rätt hjälpmedel på plats.

Kamera

Inte ett måste av säkerhetsskäl, men ett måste för att fånga naturens skapelse. En riktig systemkamera är värd varenda krona och finns i flera variationer beroende på ditt behov. En bra kamera kan ge dig ett fullspäckad fotoalbum med otroliga bilder från din resa. Det är rogivande att bara sitta och vänta på den perfekta bilden. Försök fånga soluppgången, eller hinna ta en bild när en mås dyker efter sin middag.

Underhållning

Man kan bara stirra på vattnet i så länge innan man börjar bli uttråkad. Se till att ha med dig lite underhållning så du har något att göra på kvällarna när man inte ser längre än sin egen näsa. Om du stöter på dåligt väder kan du vänta ut regnskurarna med en film på surfplattan eller en god bok. Ta med saker som inte kräver för mycket el att driva, så du inte behöver stjäla ström från eventuellt båtbatteri. Du kan också köpa med en powerbank eller två som du laddar upp hemma innan du ger dig ut. Den kan ladda upp en telefon eller surfplatta upp till tre gånger innan den behöver laddas om.

Kläder

Det är självklart att man ska ta med kläder, men tänk på att packa inför alla eventualiteter, inte bara för det förutspådda vädret. På havet är det mycket kallare än vid hamnen, ta med underställ och en varm jacka. Om du har en stor seglingsbåt behöver du inte bryr dig om utrymme och kan gärna ta med några plagg extra. För mindre båtar behöver du packa med effektivt. Ett tips är att rulla ihop kläderna istället för att vika dem: de tar mindre plats och du får in fler plagg i väskan.